Esimerkki-tagillä merkityt sivut ovat esimerkkejä mahdollisista toteutusratkaisuista. Esimerkit voivat kuvata tavan, jolla ohjeen mukainen ratkaisu saavutetaan tai ylitetään. Esimerkkiratkaisuissa saattaa olla yhdistettynä useiden ohjeiden vaatimukset täyttäviä ratkaisuja.

Ilmavirtojen mittaus ja tasapainotus

Rakennusten vaipan yli vallitsevan paine-eron hallitseminen tiiviissä rakennuksissa on rakennusvaipan tiiviystason parantuessa tullut entistä tärkeämmäksi. Ilmanvirtojen tasapaino on keskeinen paine-eroon vaikuttava asia ja siihen tulee kiinnittää erityistä huomiota ilmanvaihdon toteutuksessa, kun ilmavirrat säädetään eli tasapainotetaan.

Lämmitysverkoston perussäätö

Lataa itsellesi käyttöön ja jaettavaksi infograafi, jossa on koottu yhteen joitakin keskeisiä lämmitysverkoston perussäädöstä. Perussäätö on tehokas keino välttää tarpeetonta energiankulutusta, mutta se unohtuu helposti muiden korjaustoimien jalkoihin. Infograafi on esitetty yleisellä tasolla ja sen ohjeet soveltuvat monen tyyppisiin rakennuksiin.

Asunnon sisäympäristön minimivaatimuksia asukkaan kannalta

Lataa itsellesi käyttöön ja jaettavaksi infograafi, jossa on koottu yhteen joitakin keskeisiä asunnon sisäympärisön minimivaatimuksia. Sisäympäristön tulisi täyttää vähintään nämä vaatimukset, mutta yleensä toteutunut laatutaso on minimivaatimuksia parempaa.

Infograafissa esitetyt keinot perustuvat Energiatehokkaat korjausrakentamisen konseptit -hankkeen osana valmistettuun Toimivuuden kriteerit -kuvaukseen. Toimivuuden kriteerit kokoaa lainsäädännöstä peräisin olevat minimivaatimukset yhteen. 

Lämmön talteenoton toimivuus kylmässä

Esimerkistä löytyvässä selvityksessä tarkastellaan asuintilojen kosteuskuormia ja kosteasta poistoilmasta lämmöntalteenottolaitteistojen toiminnalle aiheutuvia haasteita. Tarkastelun perusteella on laadittu ehdotus olosuhteista, joissa asuintiloja palvelevien ilmanvaihdon LTO-laitteiden toimintaa kylmissä olosuhteissa tulisi tarkastella. 

Käyttöveden lämpötila ja laatu

Esimerkki on tarkoitettu suunnittelijoille, talotekniikkavalvojille ja -tarkastajille.

Taustaa legionellasta

Legionellat ovat bakteereja, joita esiintyy pieniä määriä makeissa luonnon vesissä ja maaperässä. Legionellabakteerit voivat lisääntyä vesijärjestelmissä ja kulkeutua aerosolien mukana hengitysilmaan. Rakennuksessa aerosoleja syntyy erityisesti suihkun yhteydessä ja porealtaissa.

7.7 Osastoidut uloskäytävät, hissikuilut ja -konehuoneet

Uloskäytävät

Savukaasujen leviäminen ilmanvaihtolaitteiston kautta rakennuksen uloskäytäviin estetään kaikissa käyttötaparyhmissä. Tämä edellyttää, että osastoidut uloskäynnit varustetaan omilla, rakennuksen muista ilmanvaihtolaitteistoista erillään olevilla ilmanvaihtolaitteistoilla raitisilmakammiota myöten.

Vesilaitteiston mitoitusohjeet (D1/2007 Liite 2)

Rakentamismääräyskokoelman asetuksessa D1, Kiinteistöjen vesi- ja viemärilaitteistot, määräykset ja ohjeet 2007 on liitteenä 2 Vesilaitteiston mitoitusohjeet, jotka ovat toimineet suunnittelijan työkaluna. Oppaan julkaisuhetkellä käytettävissä on vuoden 2007 liitteet, jotka on kopioitu sisällöltään sellaisenaan muistiin Kiinteistöjen vesi- ja viemärilaitteistot -oppaan liiteaineistoksi. Liitteeseen on korjattu vuoden 2019 päivityksen yhteydessä kaavassa 1 ollut virhe. 

Esimerkit

Talotekniikkainfon osana oleva esimerkkikokoelma täydentää palvelussa olevia muita oppaita ja materiaaleja. Esimerkit ovat itsenäisiä julkaisuja, jotka liittyvät muualla palvelussa oleviin teksteihin niin kiinteästi, että ne on katsottu tarkoituksenmukaiseksi liittää osaksi Talotekniikkainfon aineistoa. Esimerkkikokoelma täydentyy ajan myötä Talotekniikkainfon ylläpitoa kuvaavan sivun mukaisella menettelytavalla.